Vítejte v Dobré Trávě

Je vám více než 18 let?

0

Košík je prázdný

CBGA a CBDA účinné v boji proti covid-19!

01 únor, 2022 2 min

Vědci při zkoumání konopí neustále odkrývají nová využití této mocné byliny. Tým výzkumníků z Oregonské univerzity publikoval v odborném magazínu Journal of Natural Products výsledky studie, podle níž některé kanabinoidní kyseliny pomáhají chránit organismus proti nákaze onemocněním covid-19.

Text: Filip Ostrowski

Slibné výsledky studie

Výzkumníci z Oregonské univerzity zjistili, že kyselina kanabigerolová (CBGA) a kyselina kanabidiolová (CBDA), které se vyskytují v hojném množství v konopí, se dokážou navázat na hrotový protein viru SARS – CoV – 2 způsobující onemocnění covid-19. Brání tím pronikání viru do buněk a vzniku zánětlivé imunitní reakce. Hrotové proteiny jsou tou samou částí viru, na kterou se zaměřuje působení očkovacích látek a monoklonálních protilátek. 

Stěžejní je fakt, že cílem antivirového působení může být kterákoliv část infekčního a replikačního cyklu viru. „Látky bránící viru vstoupit do buňky, jako právě konopné kyseliny, by mohly být použity jako prevence onemocnění. Dále by také mohly přispět ke kratšímu průběhu nemoci, protože znemožní částicím viru napadat buňky hostitelského organismu. Molekuly CBDA a CBGA se vážou na hrotový protein. Ten se pak nemůže spojit s receptory ACE2, které se velkém množství vyskytují na vnějším povrchu plicních buněk a dalších orgánů“, vysvětluje Richard van Breemen, jeden z autorů studie.

CBGA a CBDA působí i proti různým mutacím covid-19

Podle Breemana obě kyseliny fungují i proti nedávno objeveným mutacím viru. „Nové mutace dokážou obejít protilátky účinné proti předchozím variantám viru. Což je samozřejmě problém, protože stávající očkovací strategie stále stojí na protilátkách vyvinutých k boji s původní variantou. Naše data ukazují, že CBDA a CBGA fungují i proti dvěma nejnovějším mutacím. Předpokládáme, že se to potvrdí i u dalších stávajících i budoucích variant.“

Přestože je potřeba dalšího výzkumu, výsledky této studie dávají naději, že konopí by mohlo být využito k vývoji léků proti covid-19. Autoři studie však varují, že se mohou v budoucnu objevit mutace, proti kterým nebudou kanabinoidy účinné.

Kanabinoid nebo kanabinoidní kyselina, v čem se liší?

Jistě jste si při čtení předchozích řádků položili otázku, jaký je rozdíl mezi CBDA a CBD, případně CBGA a CBG? Veškeré kanabinoidy obsažené v konopí jsou tvořeny z kyseliny kanabigerolové (CBGA). Ta je proto někdy přezdívána matkou všech kanabinoidů. Rostlinné enzymy přeměňují CBGA na další prekurzory kanabinoidů. Těmi jsou kanabinoidní kyseliny tetrahydrokanabinolová (THCA), kanabichromenová (CBCA) a kanabidiolová (CBDA). Poměr těchto látek pak závisí na konkrétní odrůdě konopí.

Kanabinoidy ve svých aktivních formách (CBD, CBG, THC) se v surovém konopí téměř nevyskytují. Ty z kanabinoidních kyselin vznikají až při procesu zvaném dekarboxylace. K té dochází při zahřívání nebo při pomalém sušení konopí. Z toho důvodu se ostatně léčebné konopí často kouří nebo vaporizuje. Chceme-li kanabinoidy konzumovat například ve formě kapek s obsahem CBD, pak musí jejich výrobce surový materiál nejprve upravit tak, aby bylo CBD pro naše tělo vstřebatelné.

CBDA, CBGA a další „neaktivní“ formy kanabinoidů dosud přitahovaly jen malý okruh nadšenců. Ti většinou propagovali různé formy konzumace „syrového“ konopí, jako je odšťavňování nebo saláty z čerstvých listů. Nové vědecké objevy tento dosud upozaděný trend opět přivádí do centra pozornosti.

Zdroje: magazín-konopí.cz, forbes.com

 

Komentáře

Komentář musí být schválen předtím, než bude zobrazen